Hoe kvas te maken?

“Vorig jaar werd ik getrakteerd op echt Russisch kwas. Ik vond het erg leuk. Ik zou het graag willen maken voor de leden van het huishouden, maar ik ben het recept kwijt”.
Toegegeven, de zomer is - tot nu toe - cool, maar laten we hopen, dat de hitte zou uitbreken en het zuur nuttig zou zijn.
Hier is het recept voor deze drank, die niet alleen perfect de dorst lest, maar het bevordert ook een goede spijsvertering.

Ingrediënten voor 4 liter zuur: 25 dkg volkorenbrood, 0.5 dkg gist, 20 Doen 25 dkg suiker i 4 liter water.
Droog het brood voor koekjes, giet er kokend water overheen en laat een paar uur staan (bij voorkeur voor de nacht). Roer de doorweekte massa en zeef. Verhit de vloeistof een beetje, voeg gist en suiker toe. Je kunt ook vruchtensap toevoegen. Leg de ontvangen most een dag op een warme plaats (begint te gisten en te schuimen). Giet het zuur vervolgens in schone flessen, stop stevig en draai vast met een touwtje, zodat de kurken er niet uit springen. Zet de gevulde flessen drie dagen op een koele plaats en het zuur is klaar om op te drinken.

Door zuur in flessen te gieten, kunt u 2-3 rozijnen in elke fles doen. Ze geven de drank een bijzonder aroma.