Lijsterbes jam

Berg asLijsterbes jam. Rowan vruchten, bittere en zure variëteit, een van de volgende drie manieren moet verveeld zijn:

1) verzamel bevroren of bevroren in de vriezer; Bevroren, enkele minuten laten weken in kokend water of licht bakken in de oven,

2) doordrenken 24 uur in licht aangezuurd water met azijn, en dan in gezouten water,

3) weken in gezouten water, overstroming 2 of 3 keer met kokend water, in sterk zuur water bewaren (OK. 113 6 procent azijn, 2/3 water) door 4 uren, spoel af met koud water.

MET 1 glazen water en 3 glazen suiker om de siroop te bereiden. Giet erin 1 kg gewassen, bitter en uitgelekt lijsterbesfruit en laat sudderen, tot een deel van het water is verdampt en de jam begint te verdikken. Dan toevoegen 50 veel Heavenly Apples (defensief en gemarginaliseerd), gekookt in aangezuurd kokend water en kook voor een ander 15 min. Doe de hete jam in schone potten met luchtdichte sluitingen. Het vereist geen pasteurisatie. Perfect voor het vullen van gekookte appelhelften of het bakken van appels.