Groente- en fruitconserven

Groente- en fruitconserven – voedingsmiddelen die zijn verkregen door de verwerking van verse groenten en fruit (mechanisch, thermisch, chemisch, biologisch), gericht op het behouden of veranderen van hun eigendommen (bijv.. smaak, de geur, uiterlijk), voedingswaarde, en ook om ze te bewaren. In het huishouden zijn groenten- en fruitconserven inbegrepen: half afgewerkte producten (bijv.. puree, moet), producten (bijv.. jam, jam, soki), secundaire producten (bijv.. fout, tincturen, octy). De houdbaarheid van groenten- en fruitconserven wordt bereikt door de concentratie van suikers, suikers en zuren, alleen, alcohol en door beoordeling. Verwerkingsproducten worden ingedeeld in ingeblikt voedsel – waarbij de grondstof veel originele kenmerken behield, in de eerste plaats het uiterlijk (vorm en kleur) en concentraten- waarin de grondstof zijn vorm en andere originele kenmerken heeft verloren, en het tussenproduct was geconcentreerd (en soms gedroogd).

dzemJam
gezoet fruitconcentraat met een geleiachtige consistentie, gekookt van vers of bevroren fruit (in de industrie ook uit pulp). Bij traditionele Poolse jam wordt het fruit geheel of gedeeltelijk versnipperd, opgehangen in een dichte, geklonterde siroop. De mate van indikking van jam is veel minder dan die van marmelade, maar de toevoeging van suiker een beetje meer – OK. 60%. Jam wordt meestal gemaakt van één fruitsoort, bijv.. agrestowy, minder vaak met de toevoeging van ander fruit, bijv.. rode bosbessen met peren en appels. Zoete jam (30…50%), thuis gemaakt, vereisen 20 minuten pasteurisatie. Dergelijke jam zal geen gelei zijn.

Gelei
Product (meestal helder) verkregen door verdunde met water te koken, gepasteuriseerde of geconcentreerde most (rauwe sappen) of fruitextracten, met een grote toevoeging van suiker en soms geleermiddelen en conserveermiddelen. Fruit met een hoog pectinegehalte is het beste voor gelei, bijv.. krenten, frambozen, bramen, sinaasappels.