Pruimenwijn, peren, appels

Recepten voor 10 liter.

Pruimen, (verpletter de zaden niet) Aan 6 liter. sap 4 liter water, fermenteren het beste op temp. 15-17 ° C. downloaden na 3 weken met meer dan bezinksel. Tokaj-gist, Sherry, port wijn; suiker 200 Doen 300 dkg.

Peren, pers het sap 14 kg, voor lichte wijnen, de zaden niet fijnmaken, voeg 30-60 gr. citroenzuur (hoe zoeter de wijn, hoe meer). Het zuur van citroenen, kan worden vervangen door de toevoeging van krenten (25%) of appels (50%). De wijn rijpt snel, zwaar moeilijk om te slagen, het wordt ook gefermenteerd op Mozel en Rijngist. Suiker per liter 10 Doen 18 dkg.

Appels. 8 kg. snijd zuur, knijp uit, toevoegen 4 liter water, gewenste ½ kg. piepklein, of 10 kg. zoete appels, knijp uit, sleedoorn toevoegen. Jij kan 6 kg. Snijd appels en giet kokend water (6 liter.) uitknijpen na 24 uur. Bij Tokaj-gist, suiker 240 Doen 300 dkg, naast de Rijn 140 ​ 200, mozelskich 140-160 dkg. Bij het toevoegen van een paar procent lijsterbes, gebruik Sauternos of Lacrina Christi-gist, suiker 200 Doen 260 dkg.

Pigwa, Pel, zoals appels.