Wijngistingsvat

Wijngistingsvat.

Ook bij het extruderen van vruchtensap moet je goed nadenken, in welk vat moet de fermentatie plaatsvinden?. Aan de ene kant hangt de keuze ervan af, welke hoeveelheid vloeistof en wat voor vaten hebben we?, maar aan de andere kant – en dat is belangrijk voor mij – in welk vat willen we wijn maken?.

Kleinere hoeveelheden sap worden ingesteld voor fermentatie in glaswerk. Met minimale hoeveelheden, mogelijk bedoeld voor proef, het kan een fles van één liter zijn. Ik zou echter niet aanraden om met gerechten te werken, met minder dan vier liter vloeistof. De kleinste ballonnen met een hydraulische afdichting zijn zo groot. Vier liter is ook een handige inhoud voor kleine hoeveelheden fruit of fruit, waaruit weinig sap wordt gehaald, zoals meidoornfruit.

Glazen ballon met een capaciteit 25 of 50 liter is bijzonder aan te bevelen, omdat het goedkoop is, gemakkelijk te wassen, en bovenal kan het fermentatieproces doorlopend worden gevolgd door het glas. Een glazen ballon neemt niet veel ruimte in beslag en kan in de keuken staan, waar het niemand stoort (tenzij iemand gestoord wordt door het geruis van de fermentatiebuis); je kan ook zeggen, dat hij "onder constante controle" is.

Dus voor kleinere hoeveelheden is een glazen ballon perfect. In een gespecialiseerde winkel, waar koop je de ballon?, je moet ook een bijpassende stop of rubberen plug hebben, waarin je een gat moet maken voor de fermentatiebuis. Voor grotere hoeveelheden fruit zijn natuurlijk grotere vaten nodig, zodat de hele batch in één keer kan worden gefermenteerd. Dit is uiterst belangrijk, omdat de fermentatieomstandigheden in een vat van 100 liter veel gunstiger zijn dan in twee ballonnen met een inhoud van 50 liter elk. Waarom gebeurt dit, Ik zal het later uitleggen.

Voor elke fruitsoort kun je het beste een apart gerecht bereiden. 20 liter krentensap zit in een ballon met een inhoud van 20 of beter 25 liter, Aan 125 liter druiven- of appelsap, zet een vat van 100 liter klaar en vul het 90%, en giet de rest in een ballon van vijfentwintig en vijf literliter. Tijdens het fermentatieproces heeft de resulterende wijn een voldoende grote ruimte nodig, om het volume uit te breiden. Hiervoor is over het algemeen voldoende 10% volume. Naarmate de wijn later rijpt, zal het volume afnemen als gevolg van proeven en dressing, waar gist en stoffen die troebelheid veroorzaken neerslaan. bijv, na de eerste dressing van de eerste 125 liter blijft een beetje over 110 liters verstrekt echter, dat je niet te veel gistende most drinkt. De vaten zijn dan weer helemaal gevuld, het betekent, dat we nu een vol vat van 100 liter en een ballon van 10 liter hebben.

Zo, zoals je kunt zien, één partij wijn is niet genoeg slechts één vat; twee zijn altijd nodig: een voor fermentatie en een ander vat, die na de eerste dressing wordt gevuld met nieuwe wijn, evenals kleinere knoppen, waar overtollige wijn wordt bewaard als reserve om bij te vullen.