Welke wijn en wanneer

De onderstaande voorbeelden verwijzen naar 10 liter most. Ontbrekende komt neer op 10 liter, aangevuld met schoon water. Door passende conversie kunnen we de most voorbereiden 25 en meer liters.

De keuze van de grondstof is afhankelijk van het seizoen. U kunt het hele jaar door wijn voor het leven maken, tarwe, maïs, mouten, moutextract, honing en eventueel gedroogd fruit. In individuele maanden van het jaar maken we wijn van fruit, die het seizoen ons brengt, namelijk:
in de maanden oktober, November en december, januari-, Februari en maart: appels, peren, Berg as,, tarnina, meidoorn, wilde roos, pompoenen, rode biet, druiven, sinaasappels;

in de maanden april, Mei en juni: rabarber, agrest, krenten, bosbessen, berkensap;

in de maanden juli, Augustus en oktober: zoals hierboven, naast kersen, vossebes, kersen, pruimen, veren, morgen, tomaten, Berbers, maliny ik t. p.