Omzetting van sap in wijnfermentatie

Sap in wijn veranderen: fermentatie.

Wat is wijn precies en hoe wordt het gemaakt?? In het inleidende hoofdstuk werd gesproken over het transformatieproces, en dat is volkomen terecht. Wijn is gewoon gefermenteerd druivensap. In de omgangstaal wordt alles gewoonlijk wijn genoemd, die werd gemaakt van gefermenteerd vruchtensap. Er zijn tenslotte fruit-appelwijnen, peren, en ook van alle mogelijke bessen. Daarom behandelt dit boek alle soorten wijn, en de verschillende bepalingen hebben één ding gemeen: een alcoholische drank wordt altijd gemaakt uit het sap van een plant of fruit, die we wijn noemen.

Dit kan verder worden vereenvoudigd, gezegde: "Wijn" wordt zelfs dan gemaakt, wanneer je alleen water met suiker en gist mengt. Een wijnmaker vertelde me er ooit over. Ik had toen een gelijke 14 jaren. Ik rende zo snel mogelijk naar huis en probeerde het uit, wat ik heb gehoord.

Er was water in huis, ook suiker, Mijn moeder gaf me een theelepel bakkersgist. Dus nam ik de lege wijnfles, Ik heb hem voor de helft gevuld met water, Ik heb een paar eetlepels suiker toegevoegd, schudde het dan zo lang, tot de suiker is opgelost, Ik goot het water vol in de fles en voegde de gist toe aan de siroop. De lezer zal het meteen merken, dat ik de ingrediënten niet precies kon afmeten, maar ik kende al een truc: toen mijn moeder gistdeeg maakte (het is ook een fermentatieproces!), Het heeft de gist "opgelost", raspen met suiker. De suiker veranderde de gist in een vloeibare brij, die ik in de fles zou kunnen gieten.

Ten slotte heb ik de fles gekurkt en op een zonnige plek op het raam gezet.

Aanvankelijk gebeurde er niets. Na een lange dag ongeduldig wachten, begon de siroop troebel te worden, in een klein gebied van water, bovenaan in de hals van de fles, schuim werd gevormd en ik kon de beweging in de vloeistof observeren.

Toen ik de volgende dag terugkwam van school, mama liet het me zien, wat heb ik gedaan: de kurk ontplofte, gistende siroop barstte uit de fles, gemorst op de vensterbank, het naar beneden stroomde, het behang bevuilde en een vlek op de vloer achterliet. De elementaire expansiekracht liet zich hier voelen, wiens werking ik nooit kon begrijpen in een natuurkundeles. Nadat ik had geleerd van de ervaring van het eerste mislukte experiment, liet ik de fles nu gevuld tot iets meer dan driekwart open. Schuim ontsnapte niet meer naar buiten, maar de vloeistof was nog steeds levend. Uit voorzorg leg ik een papieren zakdoek op de fles, zodat er geen vliegen naar binnen vallen. Ik wist het toen niet, dat ik op dit moment een opmerkelijke procedure van de wijnkunst gebruik, dankzij welke wijn wordt gemaakt, geen azijn.