Suiker voor wijn

Gebruik alleen suikers zonder ultramarijn. en dus griesmeel. Elke gistsoort kan slechts een bepaalde hoeveelheid suiker fermenteren en daarom is de hoeveelheid gebruikte suiker afhankelijk van het type gist dat wordt gebruikt..

Gist Wijn De hoeveelheid alcohol in % volumetrisch
Honing honingstokken 10-16
Tokaj Hongaars 10-16
Lacrima Christi Italiaans wit 10-12
Sauternes frans wit 8-10
Bourgondië Frans rood 10—12
Bordeaux Frans rood 9 – 11
Malaga spaans donker 16-20
Sherry spaans wit 15-24
Madeira portugalskie brunatne 14—24
Porto (port wijn) Portugees geel 15 – 20
Winningen Moezelwit 8-12
Bernknstler Dokter Moezelwit 8—12
Zeltinger Moezelwit 8 – 12
Steinberg Rijnwit 10-14
Assmannshausen Rijn rood 10-14
Johannisberger Rijnwit 9 – 14
Liebfraumilch Rijnwit 9 – 14
Champagne Rijnwit 10 – 13

Wijn die het bovenstaande bevat 17% alcohol is een alcoholische wijn.

Kook voor gebruik de suiker en verwijder het schuim, en daarna, na afkoeling, toevoegen aan de most. Er mag niet meer dan per keer worden toegevoegd 1,5 kg suiker per 10 liter most. Als we meer suiker willen toevoegen, dan 1,5 kg, bijv.. 4 kg, dan de rest, t. j. in dit geval 2.5 kg verdelen in 3 onderdelen en wat 5 dagen wordt een deel toegevoegd aan de fermenterende most. Minder suiker gebruiken, bijv.. 3 kg, we voegen de rest toe;, t j. 1,5 kg in twee batches om de drie dagen, en gebruiken 2 ik 2,5 kg voegen we de rest toe, t. j. een of ½ kg erna 5 dagen. Wie zich er niet aan houdt om suiker in batches toe te voegen, krijgt nooit sterke wijn, en de gisting zal maanden aanslepen. De gisting kan worden onderbroken door de wijn in gesloten flessen ½ uur op te warmen tot 70 ºC, door spirit toe te voegen (ongeveer ¼ liter per 10 liter- fout) en door zwaveling toe te passen (0.8 gram kaliummetabisulfaat op 1 liter). Salicylzuur (0.2 ​ 1 gr na 10 1) beter niet te gebruiken.

Men moet onthouden, dat 1 kg opgeloste suiker is nodig 0,6 liter ruimte, daarom 1 liter water met 1 kg. suiker geeft 1,6 liter vloeistof.