Onderhoud van houten vaten

Onderhoud van houten vaten.

Elk jaar doe ik wijn in mijn vaten, waarin het meestal van oktober tot uiterlijk maart wordt gerijpt. Ze liggen dus zes maanden leeg in de kelder. Dus het is een periode, waarin de alomtegenwoordige schadelijke schimmels en bacteriën kunnen optreden. Hoe lang gist de wijn?, niets kan de vaten zo lang schaden. Ze zijn gevuld met een vloeistof die een bepaalde hoeveelheid alcohol en zuur bevat die een stabiliserend effect heeft, en ook kooldioxide gevormd tijdens fermentatie. jonge wijn, verstoken van alleen gist en sediment, het heeft ook een stabiliserend effect op de loop.

Maar als alleen het vat leeg blijft, zonder enige inhoud, het wordt onmiddellijk nadelig beïnvloed; het restvocht in het hout zorgt voor schimmelvorming. Later droogt het hout op, individuele staven worden losgemaakt, vooral in zeer droge kelders. Daarom zou ik geen vaten aanbevelen, als ze moeten worden opgeslagen in kelders waar de vochtigheid niet bereikt 75% (een hygrometer moet aan de keldermuur hangen!).