Onderhoud van vaten "nat"

Onderhoud van vaten "nat".

Het is in principe dezelfde methode, zoals hierboven beschreven, maar heeft één beslissend voordeel:; het vereist veel water, maar het vat blijft vochtig, en de volgende wijn sijpelt niet in het hout.

Aan 100 liter (1 hectoliter) de capaciteit van het vat lost op 100 g kaliummetabisulfiet in één liter water en hieraan toegevoegd 20 g wijnsteenzuur. Dan moet het vat worden gevuld met water, meng grondig en sluit het af met een goed passende plug. Kaliummetabisulfiet opgelost in water en geactiveerd met zuur (K2S2O5), geeft meer dan de helft van zijn massa af in de vorm van zwavel (SO2) wat betekent, die ene tablet 10 g werkt hetzelfde als 5 g zwavel. Ter vergelijking: 10-een gram portie zwavel geeft 20 g zwaveloxide, en dus het dubbele bedrag. Een vat gevuld met dit mengsel is ongeveer een jaar houdbaar. Het moet echter van tijd tot tijd worden gedaan, vooral in droge kelders, controleer het waterpeil. Bij verlies moet u schoon water aan de kraan toevoegen.