De wijn op fermentatie zetten

De wijn op fermentatie zetten.

Gistingsvat, is het een ballon?, of een vat, het moet worden gesloten zodra het is gevuld met sap; alleen dan kan vergisting door invloeden van buitenaf worden voorkomen. De vloeistof in het vat mag niet in contact komen met de omgevingslucht. Zoals ik eerder zei, de kurk zelf is hier niet genoeg voor. Zodra de fermentatie was begonnen, zou het zijn opgeblazen onder de druk van koolstofdioxide. Ik zou de methode ook niet aanbevelen, die vandaag de dag nog steeds kan worden waargenomen bij achterlijke wijnmakers, hierop vertrouwen, dat de kurk of stop op de opening van het vat wordt gezet, zonder erop te drukken. Het gas kan dan lekken, maar tegelijkertijd kunnen schadelijke bacteriën in het fermentatievat komen.

Ook vodden of watten zijn hier niet geschikt voor; toegegeven, ze geven gas door, maar ook bacteriën, ongewenst bij het vergisten van most.

De enige toegestane, omdat een effectieve afsluiting van het fermentatievat een hydraulische afsluiting is. Er zijn verschillende ontwerpen van, maar elk kan worden bevestigd in een kurk of in een rubberen spike. De kurk of stop sluit de opening van de ballon of het vat af (bij aankoop moet u de omtrek of diameter opgeven) en het gas dat tijdens de fermentatie ontstaat, kan alleen via de fermentatiebuis ontsnappen.

De fermentatiebuis is zo geconstrueerd, dat gas of lucht naar buiten kan lekken, maar kan er niet in. Hiervoor wordt de buis gevuld met water. De overdruk van het fermentatiegas duwt een kleine kolom water omhoog en het gas kan ontsnappen.

De functie van de hydraulische kunststof sluiting is anders. Een buis die in een stop of pen zit, verwijdt zich naar boven in de vorm van een dubbelwandige cilinder die aan de bovenkant open is. Er wordt water tussen de muren gegoten. Tweede cilinder, open aan de onderkant, past precies in de ruimte tussen de twee zijden en wanneer aangebracht, zijn de randen van de muren ondergedompeld in het water. Het gas dat tijdens de fermentatie ontstaat, stijgt door de buis omhoog, duwt de afdekcilinder naar buiten en ontsnapt door het water.

• Alleen een fermentatievat met een sluiting voorzien van een fermentatiebuis zorgt voor een schone en vrij van schadelijke bacteriën fermentatie van het sap.

• Er zijn verschillende maten hydraulische afdichtingen van glas en kunststof verkrijgbaar.