Hoe champagne te maken?

Hoe champagne te maken? Drie methodes.
1) Najpraktyczniejszy sposób dla domowego użytku. Voor een sterke fles (champagneglazen) nalewamy 10 cm³ cognac en 50-100 cm³ siroop (suiker tot water verhouding zoals 2:1) vul de fles met wijn, met een vrije ruimte in de nek tot een hoogte van ca. 10 cm., dan het mengsel van 8,4 gr. citroenzuur en 6,4 gr. watervrije soda (of 10 gr. natriumbicarbonaat), kurk onmiddellijk en bind de kurk vast met sterke draad. De kurk moet gezond en sterk zijn 1½ keer de diameter van de hals, voor gebruik verzacht met stoom of kokend water. Citroenzuur moet in dikkere stukjes worden toegevoegd, om langzamer op te lossen. Na het kurken worden de flessen liggend neergelegd, eventueel op een lage temperatuur en na een paar dagen is de champagne klaar voor gebruik. Een sterk sprankelende champagne willen hebben, jij kan, met een paar champagneglazen met uithoudingsvermogen. nemen 12,6 gr. citroenzuur en 9,6 gr. watervrije soda (naar verhouding 15 gr. natriumbicarbonaat).

2) Sztuczne napuszczenie bezwodnika kwasu węglowego do gotowego wina.

3) Aan de afgewerkte wijnen worden suiker en mousserende gist toegevoegd” Vrienden. Voeg de griesmeelsuiker toe (zonder voorafgaand koken, om overmatige verdunning te voorkomen) po 15 gr. per liter, welke hoeveelheden worden geproduceerd in de kolven na 1 liter druk ca. 4 atmosfeer. Champagneflessen zijn bestand tegen een constante druk van 4-6 atmosfeer.
We bewaren het een paar dagen in de warmte van een kamer, en dan een paar dagen in de kelder en de champagne staat klaar.