Fruitpersen

fruitpersFruitpersen. Tekening 1. presenteert ons de pers die wordt gebruikt om kaas te maken, die ook gebruikt kan worden om fruit te kneden met goede resultaten. Lynx. 2. presenteert ons de juiste fruitpers. Met de eerste pers wordt het fruit in een stevige stoffen zak gedaan en gekneed, we hoeven de tweede zak niet te gebruiken bij het gebruik van de pers, als u appels of peren verplettert. Bij het kneden van ander fruit, vooral klein fruit, het gebruik van een buidel is noodzakelijk. Meestal wordt een zak dunne maar sterke stof gebruikt en tot ¾ volume gevuld.

De vrucht mag niet meteen te hard worden gekneed, omdat dan de pulpdeeltjes in de poriën van de buidel worden gedrukt, ze sluiten ze af en belemmeren de uitstroom van sap. Als het sap ondanks sterke druk niet wegloopt, maak alsjeblieft de tas los, meng het vruchtvlees en pers het opnieuw uit. Omdat we later zullen zien, de most wordt meestal verdund met water voordat de gisting plaatsvindt, je kunt nu wat water toevoegen. Wanneer b.v.. in specifieke verordeningen wordt gezegd, dat op 5 kg. gebruik het fruit 5 liter water, dan schenken we het afvallen in b.v.. 2 l water, we vertrekken een paar uur en verpletteren het, giet dan weer water (3 l) en opnieuw kneden. Op deze manier lekt het water bijna volledig weg, suiker en zuren en het oogsten van fruit is dan het meest aangewezen. Het is niet aan te raden om de vrucht zoveel mogelijk te kneden, omdat het veel energie en tijd verspilt, en je krijgt niets, omdat er op het einde veel slijm wordt gekneed, die het dan moeilijk maken om de wijn te klaren. Naast de bovengenoemde persen wordt er ook een speciale fruitkneedmachine gebruikt, de zogenoemde, ‘Tuti-fruti’, die in tinwinkels kunnen worden gekocht. Deze machine is geschikt voor het kneden van zacht fruit zonder ze eerst te pletten.

Bij het maken van wijn moet bijzondere aandacht worden besteed aan het bewaren van de grootst mogelijke reinheid. Je moet al het keukengerei meenemen, en dus de pers, slijpmachines en t. d. Maak de wijn voor en na gebruik zorgvuldig schoon en verbrand deze met heet water. Zakjes, waarin we het sap kneden, vooral nieuw, kook het met een beetje zuiveringszout. Was de zakjes direct na gebruik, droog en bewaar op een droge en stofvrije plaats.

Er kan geen hard water worden gebruikt om wijn te maken, welk defect gedeeltelijk kan worden verholpen door te koken; ijzerwater is volkomen ongeschikt. Vruchtensap wordt verdund met water, want onze vruchten bevatten meestal te veel zuur. Als u het vruchtensap niet te veel met water wilt verdunnen, kunt u de hoeveelheid zuur kunstmatig verminderen.