Fruit- en groentewijnen

Recepten voor 10 liter.

Suikerbieten maken alleen goede wijnen als ze worden gemengd met vruchtensap.

Tomaten zijn geschikt voor het maken van zuidelijke wijnen. 13 kg. Pers de tomaten uit zonder water toe te voegen, voeg toe aan de gespannen vloeistof 2 ​ 3 kg. suiker. 3 gr. "sécale”, indien licht zuur, voeg een paar gram citroenzuur toe, B' olie, koel af en voeg Malaga- of Madeira-gist toe. Tomatenwijn rijpt in een paar maanden.

Zwart lila. 2.6 liter gemalen vruchtensap aan de kook om de bitterheid weg te nemen, toevoegen 6.5 ik. water en gebruik Bourgondische of Bordeaux-gist toevoegen 130 ​ 200 dkg. suiker. Normaal gesproken geen toevoegingen van zuren en voedingsstoffen. Als je het hele fruit wilt koken, moet je ze van de stengels en verder losmaken 10 liters wijn om ze te gebruiken 3 ​ 4 kg.

Melony, pompoenen, 4-8 kg. overstroming -4-6 I. kokend water. Voeg fosfasaal toe, stoer, voeg Rijngist toe. uitknijpen na 2 dagen, voeg suiker toe 160-200 dkg., water bijvullen tot 10 liter.

Slachten. 3—4 kg. Kook sappige stengels erin 2 liter water uit 6 gr. puur krijt. Toevoegen 2 liter water, houden 3 dagen afkoelen en driemaal per dag mengen. Scheid het vruchtvlees door het in een zak te persen, spoel het daarna af met heet water. Toevoegen 4 gr. secalum media, ½ gr. zijn land, 10—20 gram citroenzuur of een paar citroenen met fijngesneden schil. Met Rijngist 2 kg. suiker, met Sautemes en Lacrima Christi nog een toevoegen 40 dkg. honing, met Tokaj-gist 3 ½ kg. suiker.

Gedroogd fruit, volgen, zoals bij nieuwe, verminder alleen de hoeveelheid fruit die wordt gebruikt 1/3 Doen 1/5 in verhouding tot de hoeveelheid vers fruit die wordt gebruikt, en het hangt af van de mate van watergehalte in vers fruit en de mate van droging van gedroogd fruit.