Droog onderhoud van vaten

Droog onderhoud van vaten.

Na gebruik moeten de vaten zeer zorgvuldig worden gewassen, eerst heet, dan met koud water. Alleen dan kan het vat als schoon worden beschouwd, wanneer het water, die eraf loopt na het spoelen, het is smaak- en geurloos. Als goede wijn in het vat werd bewaard, verdere behandeling is niet moeilijk en vereist geen speciale zorg. Het moet gewoon worden bewaard. Volgens de traditionele methode worden stukjes zwavel in het vat verbrand burned (kopen bij de drogist). Bij verbranding ontstaat gas, Zwaveldioxide (SO2), die de groei van bacteriën op houten wanden voorkomt. Deze methode wordt "droog" onderhoud genoemd.. Ze gebruikten het eerder met de top 2000 jaren de Grieken en Romeinen en is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven.

De effectiviteit van de zwavel neemt min of meer af 4-6 weken, dan moeten de vaten weer gesulfuriseerd worden. De zwavel wordt in brand gestoken met een lucifer, Het wordt opgehangen in een vat en mag volledig uitbranden, dan wordt het vat stevig geblokkeerd met een plug.

Ik ken wijnmakers, die hun wijn zo natuurlijk mogelijk willen maken en niet alleen droge wijn willen opgeven, maar ook van het later beschreven "natte" onderhoud. Hun methode is duurder: namelijk elke vier weken vullen ze de vaten met vers water, en "gebruikt" stromen ze eruit, na eerder de smaak en geur te hebben gecontroleerd, ontmoeten, of het vat gezond is?, of niet. Alleen als het resultaat negatief is, ze gebruiken zwavel als laatste redmiddel.

Zwaveloxide in het vat en op de binnenwanden ontleedt binnen een paar weken, het wordt geneutraliseerd en heeft geen effect op de nieuwe must, waarmee het vat is gevuld, zolang het maar goed doorweekt is voor de herfst. Als het water helder is en geen smaak of geur heeft, dit kan gezegd worden, dat het zwavelzuur en zijn zouten waren uitgewassen?.