Wijngist mengen

De inhoud van een doos met raszuivere wijngist van het merk "Vinum" van welke soort dan ook (let bij het kopen op het merk) gegoten in een fles op 1/8 Doen 1/4 liter, goed gewassen, overstromingen met lauw water (20° C) eerder gekookt, klompen met een stuk schone watten en de volgende dag wordt er een koffielepel suiker toegevoegd (griesmeel), klompen met watten en zet zichzelf op een warme plaats (20-30 ° C.) bijv.. in de keuken op het dressoir, nooit op een fornuis of in de zon. In de winter wordt een washandje voor de nacht omwikkeld met een rol watten.

Na 1-4 dagen, afhankelijk van de temperatuur, de gist zal rijp zijn om de most op te nemen. Daar ken je volwassenheid van, dat een deel van de vaste massa in de kolf naar boven stijgt, het bezinksel gaat wervelen, en tegelijkertijd komen gasbellen vrij (vooral zichtbaar als de fles licht wordt geschud).

Vinumgist is er in twee varianten, t. j. op bijzondere planten en in poeder. De methode om de eerste te gebruiken is hierboven beschreven en de methode om poedervormige te gebruiken is anders dan de eerste, dat ze bedekt zijn met most met een laag suikergehalte, eerder gekookt en afgekoeld (bijv.. gekookt appelsap, peren en meidoorn, en nog betere rozijnen. 1 dkg. en een theelepel suiker voor een liter water). De vermenigvuldiging van deze gisten is gemakkelijk te herkennen aan de resulterende gasbellen, en soms ook schuim, als ze op een warme plaats zijn gefokt.

Als iemand om tijd geeft (heeft b.v.. klaar moet, deze gist wordt een paar uur met lauw water overgoten (bijv.. 6 Bij) dan giet hij ze in suikervrije most, Zet de gander warm en voeg na twee dagen suiker toe.

Als we gaan inoculeren met gist moet het al gedeeltelijk gefermenteerd zijn, dus met een bepaalde hoeveelheid alcohol, om de gist er geleidelijk aan te laten wennen, voegt u een gelijk volume gefermenteerde most toe aan de sterk vermenigvuldigde gist, dan terwijl de gisting nog aan de gang is, weer wat most toevoegen etc.. totdat we ½ l zuurdesem krijgen, wat we alleen maar vragen 10 liter most, relatief nieuwe wijn. We reproduceren gist op een vergelijkbare manier, wanneer we de gerede wijn ermee moeten inoculeren, om het opnieuw te fermenteren. Dit doen we het vaakst, wanneer we wijngebreken willen corrigeren, bijv.. bij het verwijderen van azijnachtige nasmaak, etc..