Bereiding van de wijnmost

Het fruit moet worden weggespoeld (als de schaal te aromatisch is, schil hem dan), snijd of plet (bijv.. op een vleesmolen), giet kokend water, Dek goed af en voeg, na volledig afkoelen, de gist toe die is bereid zoals hierboven beschreven. Volgende moet worden toegevoegd 1/3 een deel van de suiker (siroop) van het bedrag dat voor een bepaalde wijn is bedoeld, evenals een speciaal gistmedium. Na het mengen. dek het vat zorgvuldig af en houd het erdoorheen 24 uur op een warme plaats, dan wordt het vruchtvlees gescheiden van de eigenlijke most, die, gefilterd, in de noktegel giet 5,10 of 25 liter.
Voor het filteren wordt een schone, dichte linnen of flanellen zak gebruikt.
Een zeer gemakkelijke manier om vruchtensap van fruit te scheiden, of het nu is geplet of gefermenteerd met sap, is door het eenvoudigste filter te gebruiken dat iedereen thuis kan maken.: we draaien de kruk ondersteboven en binden een stuk stof aan de poten, waardoor een soort zeef ontstaat, waardoor het sap in de pan stroomt. Nadat het persen is voltooid, worden de materie en het fruit dat erop achterblijft, losgemaakt, knijpt lichtjes uit.
Je kunt ook een trechter uit een fles improviseren. De onderkant is zo afgesneden, dat de kolf wordt gedraaid met een draad die in de geest is gedronken, die oplicht, en dan wordt de fles onmiddellijk in koud water ondergedompeld. De onderkant komt eraf en we hebben een trechter, aan wiens nek de tas is bevestigd. Voorzichtigheid is vereist, zodat de zak tijdens het nippen helemaal gevuld is met most.
IJzeren keukengerei kan niet worden gebruikt om wijn te maken, koper of zink, mits ze niet geëmailleerd of ingeblikt zijn.
De basis voor een succesvolle wijn is het naleven van pedante reinheid.