Kalium en selenium

melkKalium K.
een macronutriënt die de elektrolytenbalans in het lichaam reguleert, geleiding van zenuwimpulsen, heeft een aanzienlijke impact, samen met natrium en chloor, tot osmotische druk. Kaliumtekorten remmen de groei van jonge organismen, verzwakken de prikkelbaarheid van de hartspier, ze zijn de oorzaak van algemene zwakte. De dagelijkse behoefte is ca.. 100 mg. Kalium komt het meest voor in: melk, kippenvlees, vis, bonen, erwten, aardappelen, knoflook en gist.

Selenium Se
sporenelement, waarvan het niveau in het lichaam op een vrij strenge norm moet worden gehouden (net als fluoride), en dat een aanzienlijke invloed heeft op de algehele weerstand van het organisme tegen pathogenen, voorkomt kanker en hart- en vaatziekten. Het is vergelijkbaar met vitamine E.. Dagelijkse menselijke vraag naar p. is ongeveer. 0,01 mg. Een dergelijke levering wordt verzorgd door bijna elk rationeel dieet,inclusief donker brood, vis, varkensnieren, de lever, haha, maïs, champignons, knoflook en gist, en het beperken van voornamelijk suiker, verminderen – net als andere koolhydraten – seleniumgehalte in het lichaam.