Bewaarcondities voor maïs en suiker

Maïskorrel wordt onder vergelijkbare omstandigheden opgeslagen, zoals gerst. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat maïs ongunstig sneller verandert, wanneer de vochtigheid van zijn graan overschrijdt 12%. Maïs vereist geschikte omstandigheden voor koeling en ventilatie. Deze strengere eisen aan de bewaarcondities van maïs zijn het gevolg van een hoger vetgehalte dan van gerst.

Bereidingen van sporenvrije maïs, bijv., meel, grutten en vlokken, niet voor een lange tijd worden bewaard vanwege de mogelijkheid van oververhitting, wat leidt tot een verslechtering van hun organoleptische kenmerken. Ze worden meestal in zakken bewaard. Ze moeten aan de brouwerij worden geleverd in de hoeveelheid die nodig is voor de huidige productie.

Suiker wordt opgeslagen in papieren zakken in droge ruimtes, om dit product te beschermen tegen vocht en klontering, waardoor het moeilijk is om in het fornuis te gieten en het suikerverlies toeneemt (er blijft meer van aan de verpakking vastzitten). Bulkopslag van suiker in kamers wordt niet toegepast in suikerfabrieken, brouwerijen en koolzuurhoudende drankfabrieken, vanwege het risico van suikeragglomeratie, die vatbaar is voor vochtopname.